divendres, 8 de febrer del 2013

"SOM POLÍTICS PERÒ SOM HUMANS I IMAGINE QUE ALGUNA VEGADA LA CAGARÉ": ENTREVISTA A JULIO J. LUCIA GÓMEZ


Julio Javier Lucia Gómez és el nou regidor de cultura i esports del Partit Popular de Puçol, en substitució de Rosa Portalés que renuncià al càrrec per motius de salut. Té 30 anys, encara que el diumenge fa 31, va nàixer a València ciutat i viu a Puçol des de que es casà, l’any 2009. Té una empresa junt a la seua germana, un taller de fusteria. Ha fet l’esforç de parlar en valencià (encara que siga solament una part de l’entrevista) a pesar de ser castellanoparlant.

-         -  En primer lloc agrair-li la seua predisposició i acceptar l’entrevista, volia preguntar-li si coneixia ja L’Alternatiu de Puçol, que li pareix?
-      
         - No el coneixia, la veritat. Des del moment que em vareu convidar com a amic al facebook, aleshores, em vaig parar i vaig dir “això que és?” i vaig curiossetjar un poquet. Que vaig pensar? Bé, el que es normal, curiossetjar un poquet, mires els amics que tens el que diu en la biografia i tal i pels amics no sé si pareixia així més d’esquerres però amb el que es publicava i tal tampoc donava a entendre res més que sí, que eres un mitja de comunicació alternatiu i independent, com diguéreu independent. Vaig mirar les noticies i bé, em va agradar molt que estiguera ben escrit, no com altres que hi ha per ahí (rialles) i això a mi em va agradar, jo sóc dels que pensa que les coses s’han descriure bé, els altres estan bé per a riure’s i tal però crec que açò és més seriós i així és millor.

-       -   A que es dedica en el seu temps lliure?

-     -     Tinc dos aficions, m’agrada molt l’esport, però sobretot la bicicleta de muntanya, de vegades isc a córrer però bé, tampoc es que tinga molt de temps lliure; de fet no totes les setmanes puc eixir en bici això “em fot” un poquet. I l’altra afició és el món de la música i del cant més concretament, no per mi exactament, encara que m’agrada cantar, no vaig a cantar en públic (rialles), no per mi sinó per la meua dona que es cantant, aleshores anem a llocs de karaoke sobretot a concerts, com canten amics... i s’ho passem bé.

-     -     Quin és l’últim llibre que ha llegit?

-      -    Molt bona pregunta, era un de Tolkien “Los hijos de Húrin”, és poc conegut; he llegit els tres de la trilogia de “El señor de los anillos” com el "Hobbiet" i "El Silmarillion", crec que se m’escapa algun perquè crec que hi ha algun més solt per ahí.
-         
      - Que va sentir al ser nomenat nou regidor de l’Ajuntament de Puçol?
-         
       -Sorpresa, perquè no m’ho esperava. Em va cridar Merche un dia, “Julio vull parlar en tu, anem a parlar” i tal, jo no m’imaginava res, em va dir que per problemes de salut i tal, això que es diu, és cert, que Rosa havia renunciat i que havien pensat en mi per a substituir-la; vaig demanar pensar-ho durant un parell de dies o tres, hi havia un pont pel mig, i no va acabar el pont i vaig cridar a Merche i li vaig dir que sí.

-     -     No t’ho pensares molt?
-      
        -  M’ho vaig pensar, jo estava il·lusionat però has de pensar que això es una responsabilitat i no es pot prendre decisions a la lleugera, jo tenia que pensar-m’ho, amb la meua també, pensar com organitzar-se i és molt important perquè hi ha que dedicar-li temps i moltes hores i vaig decidir que sí.
-       
        -   Perquè s’ha afiliat al Partit Popular i no a altre partit?

-    -      A mi m’ha agradat sempre el Partit Popular, no he sigut un gran “forofo”, però sempre he pensat que les coses que feien se feien en cap i tal volta poden ser més populars o menys però la política es així, uns estaran d’acord i altres no. Em convencia bastant i quan vaig arribar ací, va ser un poquet tot fortuït al arribar ací, es cert això que arribes ací, no coneixes a ningú, com que no coneixes a molta gent i la meua dona i jo som gent molt oberta, fem amics, aleshores es varen creuar dos cosetes, que m’agradava la política i m’agradava el Partit Popular i vaig pensar que com el que s’apunta a una falla, no se si sonarà bé o mal, u es pot apuntar a un partit i coneix gent més o menys pareguda, poden ser bona gent o mala gent això és independent, i és una bona forma de “fer migues” i al final es una cosa que darrere de l’altra vaig fer amics, que si peguem cartells que si eixim a sopar quedes en molta gent i vaig fer molta amistat, un poc per això es  pel que vaig acabar ací.

-      -    En que creu que ha de millorar Puçol?

-        -  Jo pense que ara el problema més important es l’atur, a nivell nacional però en Puçol també, encara que no és un poble en un índex molt alt d’atur respecte a...

-        -  Home, està al 25 % d’atur.

-      -    Crec que són 1800 aturats.

-       -   25 % sobre la població activa.

-      -    25 % és un índex... bé, pensava que era més baix. Això és el més important i en el que més hi ha que treballar, qui no te treball ni pot eixir, ni pot fer res, pot tindre una persona depenent en sa casa que no pot cuidar-la, jo pense que qui té treball té salut i té de tot. També és una assignatura molt difícil, i no se poden fer quatre coses com si això fora tan fàcil com per solucionar-ho. Després en altres àmbits com en infraestructura, que es el que més sona, el que la gent més se’n recorda, esta en projecte el camí la mar, un projecte molt important, em lluitat molt de temps per aconseguir-ho i estem tots molt contents. Finalment s’ha aconseguit i bé, també estem preparant el del barranc, o soterrar-ho, o fer un parc allí, un túnel... com estem en un moment que tot això costa molt i no hi ha diners ja vore’m si algun dia es pot, espere’m que sí.

-    -      Has parlat sobre l’atur, quines mesures va a prendre l’Ajuntament per a solucionar este tema?

-    -      S’han treballat dos punts, que ja venia en la propaganda electoral, estiguí en Paz, estudiant este tema; no som economistes i intentem fer el que podem, no tenim cent assessors, dins del que tenim nosaltres, estudiarem i pensarem que l’educació i la formació per als aturats era un camí, jo crec que encertat, i després estudiarem les subvencions per a empreses que contractaren gent del poble, són coses que estan en marxa, però les subvencions està en l’aire.

-        -  Que aporta vostè que no aporte altre?

-      -   Jo no sé si dir “lo bo que sóc”, no sé si es el més encertat, jo pense perquè m’han triat a mi i m’han ficat el número deu en la llista i és una idea que puc tindre jo, també et dic que parlar sobre les meues virtuts tampoc és alguna cosa que m’agrada, que no sé si són verdaderes o que. Sóc sensat, me puc equivocar, no m’encabote en les coses, sóc obert de mira i tinc voluntat per fer bé les coses. Puc “cagar-la” com tot el món perquè som polítics però som humans i imagine que alguna vegada “la cagaré”, com tots no? El que tinc molt clar es que vaig a intentar fer-ho el millor que puga, i ajudar al major nombre de gent que estiga a la meua mà.
-   
          -     Suposa un handicap el fet de ser poc conegut a Puçol i exercir la regidoria de cultura?

-       -   Es que com tampoc m’ho esperava, no era una meta meua. Ara em puc plantejar si ací on estic estic molt bé... bé es que tampoc m’ho planteje (rialles)... es que acabe d’arribar, porte una setmana i no puc pensar en altres metes. Més per damunt ara mateix la meua meta es fer bé el meu treball, i estic concentrat en això perquè en una setmana tot el món vol parlar en tú; moltíssima, moltíssima, moltíssima informació; i tens que quedar-te en això i tens que gastar el telèfon constantment, tens que informar-te amb altres, tens una reunió... Jo no sóc especialista de tot, perquè això no es pot fer, per a això estan els tècnics que tenen cadascú la seua àrea, tots fan molt bé el seu treball, jo em dedique a parlar en cadascú d’ells i decidir...

-       -   Aleshores suposa un handicap el fet de ser poc conegut a Puçol i exercir la regidoria de cultura?

-       -   La verdad es que es cuanto menos llamativo o te llama mucho la atención porque mucha gente pone los ojos en ti. Yo no he cambiado de una semana para otra, sin embargo la gente se cree que eres alguien super importante, que si que es verdad que ahora de repente paso a tenir mucha responsabilidad. Yo solo me veo como un trabajador aquí, político pero trabajador aquí e intento hacer las cosas lo mejor que puedo.
-   
        -       Perque sent regidor de cultura no porta el tema de falles?

-        -  Esto no me voy a ocupar yo, era un tema bastante complicado, es un colectivo muy grande y digamos que lo han querido dejar a parte porque es algo muy concreto, siendo cultura totalmente, no se puede ver de otra forma, absolutamente cultural; Simplemente por poder llevar mejor y de otra manera. Creo que también los concejales, cuando he llegado me han dicho quieres coger esto y yo “vale, me gustan estás concejalías”, el tema de fallas es cultural, pero hay gente que está más metida en las fallas que otras, entonces, esto hay que llevarlo bien, no te la puedes jugar.

-     -     Que opina sobre la seua antecessora?

-        -  Opino que hizo el trabajo lo mejor que pudo y por motivos que no conozco, le ha afectado a su salud, he estado desconectado de ella desde hace bastante tiempo, porque perdí el contacto por motivos de salud, ya no podía comunicarme con ella, pero como es un tema un poco personal…

-     -     En l’actualitat la corrupció i la opacitat fa que en general hi haja un sentiment de rebuig cap als polítics i a la política, que pensa vosté que caldria fer per a acostar la política al poble?
-         
      -  Dar ejemplo.

-       -   La corrupció és un greu problema que està afectant a les arques publiques, que pensa que s’ha de fer per a evitar la corrupció en política?

-        -  Yo hablo en general, porque personalizar los casos que hay no estaría bien. En primer lugar yo defiendo y siempre he defendido los jueces, aunque luego se diga que unos son de un bando y otro, tenemos que creer en ellos porque al fin y al cabo si ya desconfiamos en el sistema judicial “tira y vámonos”, entonces yo pienso que es como un axioma: que se debe creer en ellos. Partiendo de ello, los medios de comunicación juzgan, sea con lo que sea, juzgan a los políticos por lo que supuestamente pueden haber hecho o haber dejado de hacer, y al fin y al cabo los medios de comunicación tienen derecho a opinar, es totalmente legítimo; pero la gente tomamos esas opiniones y las hacemos nuestras, están dañando bastante, en parte, la parte política, pero yo siempre quiero defender a que al político que no se le juzga y se le considera culpable creo que hay un gran salta a que se considere, como se ha considerado a muchas personas y hablo de todos los partidos. Ahora sí que es verdad, que considero que es super importante, y es una opinión personal, que desde el momento que a alguien se le considere culpable tiene que ir a la cárcel y si puede ser devolver el dinero.

-       -   Si hi haguera un cas de corrupció a Puçol, que faria?

-     -     Es una pregunta muy… no sé, acabo de llegar hace una semana y no me planteo esas cosas, pero imagino que tendríamos que hablarlo entre todos, y decir… hablando en mi caso, vamos a dejar las cosas claras y en un supuesto decir, todos juntos están aquí así que eso no está bien. No hay vara de medir porque una cosa es robar, otra cosa es favorecer a alguien y otra cosa es llevarte la grapadora del cajón… es que esto es una pregunta un poquito… espero que no se me malinterprete, ¿no me malinterpretéis vale? Si es algo muy grave pues habría que denunciarlo, pienso yo; eso sería lo que se debería de hacer, no sé si se hace.

-     -     L’altre dia va eixir a la web municipal una noticia sobre la proposta d’un ciutadà de Puçol per a la transparencia en les institucions publiques, l’ha llegit?

-         - Los preámbulos, pero muy poco.

-       -   Que faria vosté per a fer més transparents els comptes de l’Ajuntament?

-          No soy experto en materia para responderte, lo que te pueda decir yo puede ser una cosa que cualquiera que haya leído o estudiado un poco puede ser una medida que sea muy desacertada o muy acertada, no soy experto en materia, yo lo dejaría.

-      -    I per a finalitzar, una frase que li agrade?

-          (Rialles) Me has dejado fuera de lugar. Hay una frase que dice “Nuestro medio la palabra, y nuestra arma la razón”, es una frase que puse en el perfil del Partit Popular en el Facebook, la gente puede pensar que las cosas están muy feas, que la situación no es favorable para nada, para nadie; y cualquier cosa que muevas parece que no conste para nada, pero te aseguro que cuando se hace algo, el Partit Popular por lo menos intenta que sea bueno y con la meditación suficiente para que sea acertada.

-      -    Moltes gràcies per haver-nos concedit esta entrevista i molta sort en la seua trajectòria política.

      -  A vosotros!
               
          * Nota: Hem redactat la major part de l'entrevista per a que el lector estiga informat completament, intentant redactar tots els detalls, gràcies i gaudiu de la lectura.



1 comentari:

  1. Menut regidor que no sap ni l'índex d'atur que hi ha. I ha pujat este mes...
    "Si es algo muy grave pues habría que denunciarlo"
    I si no és greu, què?

    ResponElimina