dimecres, 6 de març del 2013

OPINIÓ: SOMNIS REPUBLICANS


MANEL ALONSO I CATALÀ

Vaig nàixer a l’andana de casa una tòrrida i avorrida vesprada d’estiu quan vaig ensopegar amb la biblioteca oculta del meu pare. En obrir un llibre vaig ser parit per l’estreta finestra de sota la teulada i de colp i volta em vaig veure immers en el món.




SOMNIS REPUBLICANS


L’altre dia, passejant pel carrer sant Joan, durant anys conegut al poble també amb el nom de carrer Major, em vaig fixar en una d’eixes tapes metàl·liques del clavegueram local que hi són a la cruïlla amb les diverses travesses, i en llegir-ne la inscripció vaig veure que l’any que hi figurava era el 1932. De vegades la història no es llig en els llibres, sinó en els petits detalls del nostre entorn més pròxim, si tenim voluntat i sabem fer-ho. De sobte vaig recordar una fotografia del meu avi Nel·lo Pep, en la qual estava junt amb altres homes fent la rasa per on després aniria la claveguera del carrer Major de la vila. Segurament la primera claveguera del poble. Abans la gent feia les seues necessitats a l’estable, al costat dels animals. Potser algú en aquells temps tenia un excusat amb un pou cec que segurament contaminaria l’aigua del pou que usaven per a beure i rentar-se els habitants de la casa.

El clavegueram i l’empedrat dels primers carrers del poble van ser un projecte republicà, com ho fou la instal·lació l’any 1934 de la primera oficina de telègraf al municipi. La proclamació de la República l’any 1931 fou rebuda amb il·lusió per bona part del veïnat. Hi ha fotografies que així ho testifiquen. El meu avi, un jove prim, ros, de mirada clara, en fou un. Aquells republicans, dividits en diverses faccions, tenien molt clar que la cultura, l’educació i la salut havien de ser gratuïtes i universals, que a l’Estat li feien falta grans dosis de justícia social i que calia dignificar el món del treball. Unes qüestions que ara, quan ens pensàvem que eren ja intocables, ens les erosionen amb l’ànim d’arrabassar-nos-les. Aquells joves republicans eren hereus d’una fam de segles. Aquest Estat havia passat per damunt de la reforma i havia entrat directament en la contrareforma, havia donat l’esquena a la il·lustració, i no havia fet la revolució industrial. Tenien fam i hi havia tantes coses a fer que oblidaren que ells potser havien aconseguit el poder polític, però hi havia poders que, amb l’abdicació i la fugida del rei, havien restat aparentment quiets i en silenci observant amb rancúnia cada reforma, fins que decidiren, des de l’odi, acabar amb tot plegat a primeries d’un estiu en què iniciarien un macabre carnestoltes de violència que acabaria en una llarga i dura quaresma.

De vegades he pensat en el meu avi i la seua generació, gent nascuda durant la primera i segona dècada del segle xx, joves amb un ideal republicà que van tindre en la punta dels dits la possibilitat de realitzar el seu somni de llibertat, fraternitat i igualtat davant la llei, i em pregunte com es viu després d’haver perdut una guerra i veure com durant dècades li posen al país la marxa enrere. Supose que tot és una qüestió d’acostumar-se. L’ésser humà té una gran capacitat d’adaptació fins i tot als medis més hostils. Els valencians, a més, estem avesats des de la primera Germania ençà a perdre totes les guerres. Hem hagut d’acostumar-nos a viure sota la bota d’un poder forà. El poder té tantes armes per a desfer la voluntat d’un poble i dels individus que el conformen! El poder té tants esbirros que el volen servir!

El meu avi morí en plena dictadura. No era un home vell, tenia cinquanta-quatre anys, era conscient, molt conscient, de qui va ser que li arrabassà el seu somni republicà. Mire la vella tapa del clavegueram i no puc deixar de pensar si nosaltres sabem qui vol aigualir els nostres somnis.

6 comentaris:

  1. Manel, un article preciós. Perfectament escrit i molt entranyable. No sé si ve molt al cas, però pasejant per La Concha, un home ens va interrompre mentre feiem una fotografia a un escut de la República (dels molts que hi ha als edificis de la dita platja) per a dir-nos: Aquí venían los reyes. És a dir: oblit total per a la República.

    ResponElimina
  2. Malgrat totes les malifetes que la monarquia apadrina, malgrat totes les penúries socials que els grans partits polítics d'àmbit espanyol estan aportant a la societat actual, la gent no acaba de veure que la monarquia és una rèmora pel desenvolupament del poble, i que el sistema actual de partits és una enorme mentida adreçada a afavorir el poder. Com diu el teu magnífic article, tenim al nostre abast la possibilitat de realitzar el nostre somni de llibertat, sense monarquia i en república, però la societat actual no sembla moure's per eixos derroters, ans al contrari, està emmirallada amb la caducitat que representa la monarquia, especialment, quan es tracta d'una monarquia imposada per voluntat d'un dictador. Acabarem vivint en república? Pot ser, d'ací uns anys ens ho dirà una de les trapes del clavegueram dels nostres pobles. Amen.

    ResponElimina
  3. Si, senyor. Bellíssim i combatiu text. Memòria per continuar. Gràcies per tenir de banda sonora, implícita, la meua cançó, Somnis republicans. Ara faré córrer l'article per la xarxa. Abraçades.

    ResponElimina
  4. Compartist l'opinió dels que ja han comentat el seu article: és molt bell, combatiu i sentimental. Però cal tindre cura amb les afirmacions gratuïtes que se'n fan. Crec que és aventura un poc arriscada el fet de parlar dels "valencians" com un ens immutable al llarg dels segles, fins i tot de les Germanies. Els valencians de fa cinc segles res no tenen a veure amb els valencians actuals. Tampoc no tenen res a veure les guerres perdudes. Sé que es un llenguatge literari però cal tindre en compte la validesa d'aquestes afirmacions.
    També és cert que la Segona República va arribar amb un clima de fervor i festeig popular prou gran, però tampoc cal idealitzar aquest determinat període històric, com si haguès estat una etapa de tranquil·litat i alegría simplement. Hi va haver moltes convulsions socials -provocades, en gran part, per l'oposició a les grans reformes que pretengué la república- pero també hi hagué una inestabilitat creixent, especialment a partir de 1936.
    I la noció d'Estat que utilitza és també massa general -fins i tot sectària- perquè l'estat del segle XVI, del XVIII o del XX no poden ser comparables en eixos termes. Moltes vegades s'utilitza el mot "Estat espanyol" per enarborar un nacionalisme valencià o pancatalanista descafeïnat i poc productiu, o simplement per atacar un "Estat" o un país al llarg dels segles, com si fóra possible cometre ixe anacronisme de manera tan deliberada i sortir-se'n amb èxit.
    El País Valencià no va deixar de costat la revolució industrial, com s'acostumava a dir fa anys. El model industrial ací va ser peculiar, diferent al manxesterià, però hi va haver indústria de diferents tipus.

    Salutacions

    ResponElimina
  5. Felicitacions Manel,un plaer llegir les teues paraules,gracies.

    ResponElimina
  6. La història moltes vegades la trobem en els edificis, en la roba vella de les àvies i avis, en les motllures de les velles portes de les velles cases del camp o de la ciutat. En les làpides del cementeri. En una partitura o en un poema. I en la pell de la gent, en les seues arrugues; solcs de vida consumida amb felicitat o amb tristesa. I efectivament també, en les tapes del clavegueram.
    Ací a la meua ciutat, València, n'he trobat dues de l'any 1912. Una al carrer Xàtiva. L'altra al carrer Mare del sufragi (jo afegisc: universal). Les dues fabricades en la mateixa fundició, per mans obreres i possiblement republicanes com el teu avi i com la teua tapa de clavegueram del teu poble.
    Una gran abraçada, amic Manel.

    ResponElimina